desguace de coches
01/12/23

Aquests són els tràmits que has de fer per donar de baixa el cotxe

És possible que el teu cotxe tingui molts anys o que decideixis canviar-lo per un d’híbrid o elèctric, ja que les restriccions de mobilitat per a determinats vehicles són cada vegada més. Però sigui quin sigui el motiu pel qual decideixis canviar d’automòbil, has de saber que has de donar de baixa l’anterior. La baixa definitiva s’ha de tramitar en un CAT o Centre Autoritzat de Tractament de Vehicles. En aquests centres s’ocupen de fer tots els tràmits; fins i tot el de recollir el vehicle antic a casa teva. I és una gestió gratuïta. Però, a més, fins i tot pots obtenir un petit ingrés, ja que el desballestador el pot taxar i oferir-te’n una compensació.

On puc donar de baixa el cotxe?

La gestió per donar de baixa el cotxe s’ha de fer obligatòriament a un Centre Autoritzat de Tractament de Vehicles (CAT) perquè el desballestin i reciclin.Aquests centres t’entregaran un certificat de destrucció i ells mateixos s’encarregaran de notificar-ho a la Direcció General de Trànsit (DGT).I quan el vehicle ja s’hagi reciclat, s’emetrà un document oficial denominat baixa definitiva del cotxe. El CAT al qual hagis anat t’enviarà aquest justificant, bé per correu electrònic, bé per correu postal.

Com puc tenir la baixa definitiva?

Per donar de baixa el teu automòbil de manera definitiva no sempre s’ha d’anar personalment a aquests centres de tractament de vehicles, sinó que pots organitzar la recollida i el reciclatge del teu cotxe des dels mateixos webs d’aquests centres.I de la mateixa manera que quan la gestió és presencial, t’han d’entregar el certificat de destrucció i la baixa definitiva del turisme. Si reps els dos documents, ja no caldrà que et comuniquis amb la DGT.En cas que no sigui possible emetre la baixa definitiva de manera electrònica, has d’anar a la DGT i presentar el certificat de destrucció a l’oficina de la teva localitat, on emetran la baixa definitiva manualment.

Qui ha de fer la baixa del cotxe?

Donar de baixa el cotxe és una gestió personal, tot i que si la persona titular del vehicle no ho pot fer per qualsevol circumstància, és possible delegar-ho en una altra persona.

Quins documents es necessiten?

Per dipositar el vehicle en un desballestador autoritzat del territori nacional a fi d’efectuar-ne després el desballestament, es necessita tant la identificació de la persona propietària com la documentació de l’automòbil.

Quant costa donar de baixa un cotxe?

Donar de baixa un cotxe no costa res. Més aviat és al contrari. I és que “es pot obtenir un ingrés pel vehicle, ja que els desballestadors el poden taxar i oferir-ne una compensació”.

Donar de baixa un vehicle històric

Si tens un vehicle d’època o històric i el vols destinar a una col·lecció (o exhibir-lo), no l’has de portar a cap CAT, ja que els cotxes dipositats aquí es desballesten i es reciclen. Per donar de baixa un automòbil històric cal que vagis a la Direcció de Trànsit de la teva província i que en sol·licitis la baixa per registre electrònic, com assenyalen a la DGT.* Per Blanca Álvarez